Робоча віза на 90 днів.

02.06.2018 11:08

Робоча віза на 90 днів.

Тонкощі оформлення та скриті нюанси.

            Знову хочу повернутись до питання роботи в Чехії, по робочій візі терміном на 90 днів.

            Особливо цікавою ця стаття буде тим, хто вперше буде оформлювати короткострокову робочу візу і шукає в інтернеті інформацію – з чого починати і взагалі, як це робиться. Багато людей діляться своїм власним досвідом на форумах різних сайтів. Не є винятком також форум на нашому сайті. Але у кожного свій власний досвід і не завжди позитивний. Тож  дуже надіюсь, що матеріал цієї статті, допоможе вам уникнути помилок та непередбачуваних ситуацій і зважити доцільність поїздки, якщо у вас є робота вдома.

            В більшості випадків, робоча віза на 90 днів, приваблює короткими строками оформлення, на відміну від робочої карти, та не великими фінансовими затратами. Але і тут є тонкощі та деякі моменти, про які потрібно знати і враховувати при оформленні документів. Бо наслідком може бути термін перебування на багато коротший, ніж 90 днів. І на цьому хочу зупинитись більш детально. Умовою найму на роботу іноземного працівника чеським роботодавцем, є відсутність кандидатів на вакансію серед місцевого населення. Так як дана вакансія в першу чергу пропонується громадянам Чехії, і якщо протягом 30 днів ніхто з чехів не буде претендувати на це робоче місце, роботодавець може найняти іноземця. Цим зумовлено термін очікування документів від роботодавця, який складає в середньому півтори-два місяці. І бувають випадки, що навіть сам роботодавець не враховує ці терміни і час потрібний на оформлення візи в консульстві, вказуючи дату початку дії трудового договору. Інформація про початок дії трудового договору, є вимогою Закону 326/1999 «Про перебування іноземців на території Чеської республіки» і ця дата повинна бути вказана. Термін дії трудового договору по короткостроковій робочій візі, не може перевищувати 90 днів. З цього випливає конкретна дата, коли потрібно покинути територію Шенгенського простору. Наведу приклад. В трудовому договорі стоїть дата 1.06.2018, тобто в цей день ви повинні приступити до роботи. Договір заключений на 90 днів. З цього випливає, що до 29 серпня вам потрібно вже виїхати. Якщо документи від роботодавця ви отримали на руки, скажімо 20.05.2018, але не врахували, що на подачу документів в консульство потрібно реєструватись і дата подачі може вийти через два-три тижні. Крім того, термін розгляду вашої заяви на візу, може скласти не стандартні 10-14 днів. При високому навантаженні робітників консульства, вам можуть вклеїти візу через місяць. І на жаль, останнім часом таке буває досить часто. Як результат – ви отримаєте візу в кінці червня, або на початку липня. Попрацювати ви зможете тільки приблизно 60 днів з 90.

            Про оплату праці я вже писав в попередніх статтях, але варто про це згадати і зараз більш детальніше. Згідно вище згаданого закону, в трудовому договорі (дехто цей документ називає запрошенням) обов’язково мають бути вказані кількість робочих годин на тиждень, та розмір місячної заробітної плати. Що стосується годин, то не може бути менше ніж 15 робочих годин на тиждень. По заробітній платі, роботодавець не має права платити іноземцю менше, ніж платить місцевим працівникам. Терміни виплати (бажано, щоб були прописані в трудовому договорі) суттєво відрізняються у прямих роботодавців і кадрових агенцій. Прямі роботодавці ці терміни, в більшості випадків, прописують в трудовому договорі і як правило це десь з 5 по 10 кожного місяця. Трохи інша ситуація з кадровими агенціями. Вони переважно цю інформацію замовчують, і для багатьох в подальшому, це стає не приємним сюрпризом. Наприклад, якщо ви приступили до роботи першого числа будь якого місяця, то кошти за свою роботу отримаєте 20-25 числа аж наступного місяця. Тобто, майже два місяці чекати з тих трьох, що можете працювати. В більшості випадків, агенції виплачують аванси після тижня-двох роботи. Але ви повинні розуміти, що отримаєте в підсумку. Я поясню, з чим більшість їде додому. Наприкінці другого місяця роботи (у випадку роботи через агенцію), ви отримаєте половину зароблених грошей (зарплата мінус аванси), які з успіхом можете проїсти до наступної зарплати, не використовуючи аванси. В залишку майже «0». Далі, ви отримаєте повну зарплату і їдете додому, бо термін виплати за останній місяць знаходиться поза терміном дозволеного перебування. Добросовісні роботодавці, розуміючи цей нюанс, роблять повний розрахунок перед тим, як покинете територію Шенгенського простору. З агенціями трохи інша ситуація. Ті, що дорожать своєю репутацією, роблять все для того, щоб ви отримали свої зароблені гроші. Але все ще бувають випадки, коли заробітчани не отримують те, що заробили. Підсумовуючи все вище сказане, хочеться, щоб кожен порахував і задумався – що залишається в сухому залишку, після того, як повернетесь додому. Якщо взяти найгірший сценарій розвитку подій (не отримали останню зарплату), то в чистому ви привезете додому одну місячну зарплату. Це в середньому 600 – 1000 $ (15600-26000 грн.). 90 днів ви не зможете поїхати закордон працювати. Якщо мали борг, то звісно повернули. А зараз те, що залишилось поділіть на шість місяців. Це буде ваш середній дохід на місяць за півроку. Для подальшої поїздки вам доведеться знову інвестувати кошти. Якщо привезли додому хоча б дві хороші місячні зарплати, тобто 2000$ (~52000 грн.), то в середньому на місяць у вас буде виходити 8600 грн. Якщо вдома взагалі немає роботи, то не так вже й погано. Якщо заробляєте стільки ж вдома, то чи є сенс ризикувати. Бо в разі хвороби, чи нещасного випадку, в Чехії вам ніхто не буде виплачувати лікарняний. У вас тільки страховий поліс від української страхової компанії. Хоча чеський роботодавець і змушений, згідно законодавства, робити відрахунки з вашої зарплати у фонд соціального захисту і робить їх, ви з того ніякої користі не отримуєте. Так, українські та інші іноземні заробітчани вносять чималий вклад у фінансування соціальної політики Чехії. Що буде з вашою власною пенсією, можете тільки здогадуватись.

            Метою написання цієї статті не є відговорити вас їхати на заробітки. Хочеться, щоб перш ніж пуститись в подібну авантюру, ви добре розуміли ризики і наслідки. І якщо вже вирішили їхати - відпрацювали повних 90 днів і приїхали додому з грошима. Якщо виникнуть питання – краще звертайтесь до нас зараз, а не тоді, як маєте вже кучу проблем, яких можна було уникнути.