Зміни у візовій процедурі від 31.07.2019

18.10.2019 12:02

Довгострокові візи та дозволи на проживання

  • супровідні документи
    • подаються тільки в паперовій формі – скасовується можливість приймати будь-який супровідний документ до заяви на довгострокову візу / проживання через скриньку даних, тобто скасовується наявна можливість прийому документа про забезпечення проживання перебування від студентів через скриньку даних;
    • згода батьків на перебування дитини на території ЧР подається тільки в оригіналі (завіреної копії більше недостатньо).
  • візовий збір
    • збір за подання заяви на довгострокову візу залишається у розмірі 2500 крон, але відтепер його сплачують всі категорії заявників (включно зі студентами);
      • виняток – за подання заяви на довгострокову візу з метою підприємництва сплачується збір у розмірі 5000 крон.
    • збір за подання заяви на довгострокове проживання складає 2500 крон (раніше 500 крон);
      • виняток – за подання заяви на довгострокове проживання з метою інвестування сплачується збір у розмірі 5000 крон.
    • збір за прийом заяви на робочу карту, синю карту, карту внутрішньопереведеного працівника в рамках підприємства, карту внутрішньопереведеного працівника в рамках підприємства з країни ЄС складає 5000 крон (раніше 1000 крон);
    • категорії, які подають заяви безкоштовно:
      • особи, молодші за 6 років, які подають заяви на довгострокові візи;
      • заяви на отримання довгострокових віз від власників дипломатичних, службових та спеціальних паспортів;
      • заявники на отримання довгострокових віз з метою сезонного працевлаштування, яким протягом 5 років перед поданням заяви була надана принаймні одна така віза, і жодна з цих віз не була анульована, тільки якщо це не відбулося внаслідок порушення роботодавцем своїх обов’язків.
  • навчання
    • відповідно до закону, під навчанням більше не розуміються здобуття освіти у середній школі, консерваторії чи вищій професійній школі (виняток – програми обміну, що проводяться у чеській приймаючій організації);
    • власники чинних довгострокових віз або дозволів на довгострокове проживання з метою навчання, виданих іншою країною-членом ЄС (за винятком Великобританії, Ірландії та Данії) відтепер можуть перебувати у ЧР з метою навчання до 1 року без того, аби подавати заяву на візу.
  • наукові дослідження
    • науковець та члени його родини можуть подавати тільки заяви на отримання довгострокового проживання (більше не можна подавати заяви на довгострокові візи);
    • відтепер науковці та члени їх сімей можуть перебувати у ЧР без візи до 1 року, якщо вони мають дозвіл на довгострокове проживання з метою наукового дослідження, виданий іншою країною-членом ЄС (за винятком Великобританії, Ірландії та Данії) і проживають у ЧР з метою наукового дослідження.

Шенгенські візи

  • апеляція / відкликання
    • якщо заявник бажає подати заяву на повторний розгляд причин відмови у видачі короткострокової візи / визнання візи недійсною / анулювання візи (далі – апеляція / відкликання), він зобов'язаний сплатити збір у розмірі 60 євро;
    • подати заяву на апеляцію / відкликання через візовий центр не можна;
    • термін для прийняття рішення щодо апеляції / відкликання продовжується до 60 днів від дати її подання (раніше було 30 днів).