Питання та відповіді

Як зараз можна подати документи в консульство?

 Довгострокові візи і перебування (за винятком робочих карт)

Заявки необхідно надсилати виключно на спеціальну e-mail адресу visa_lviv@mzv.cz, завжди по понеділках від 10:00.

Як повинна виглядати заявка:

- тема листа повинна містити актуальний унікальний буквенно-цифровий код, який завжди буде розміщений на веб-сайті консульства по понеділках вранці і буде дійсний тільки протягом поточного тижня;

- у тексті e-mailу слід вказати наступну інформацію:

  • Ім'я та прізвище заявника (латинкою, точно як у закордонному паспорті)
  • Дата народження заявника
  • Номер закордонного паспорта заявника
  • Мета довгострокової візи або довгострокового проживання
  • Контактні дані заявника (телефон та e-mail)

до e-mailу заявник мусить приєднати додатки у форматі pdf:

  • скан-копію сторінки закордонного паспорта з даними (особисті дані і фотографія);
  • скан-копію документу, що підтверджує мету перебування у Чехії.

Зразок e-mail – заявки (DOC, 30 KB)

Як подати документи на Робочу карту?

Прийом заяв на трудові карти в дипломатичних установах на території України в першу чергу організований в рамках проектів зі спрощеною процедурою, затверджених урядом Чеської Республіки з метою збільшення трудової міграції з України до Чехії, враховуючи квоти, встановлені відповідно до технічних можливостей дипломатичних установ.

Мова йде про наступні проекти:

  • РЕЖИМ УКРАЇНА для кваліфікованих працівників з України (Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові);
  • Пілотний проект: спеціальні процедури для висококваліфікованих спеціалістів з України (Консульський відділ Посольства Чеської Республіки в Києві);
  • Welcome Package для інвесторів (Консульський відділ Посольства Чеської Республіки в Києві);
  • Fast track – пришвидшена процедура для внутрішньофірмового переміщення і локалізації працівників іноземних інвесторів (Консульський відділ Посольства Чеської Республіки в Києві).

В рамках вказаних проектів зі спрощеною процедурою приймається більшість (до 95%) всіх заяв на трудові карти в дипломатичних установах Чеської Республіки в Україні.

З 1 травня 2018 року подача документів по режиму "Україна" буде проводитись виключно через візовий центр у Львові, за адресою вул. Джерельна 18.

Для прийому заяв на трудову карту від заявників з України, що не відповідають вимогам для включення до вказаних проектів зі спрощеною процедурою, з 20 квітня 2017 р. в Генеральному консульстві Чеської Республіки у Львові набирають чинності нові встановлені офіційні години, а саме:

                                                    понеділок  з 14.00 год. до 16.00 год.

Звертаємо Вашу увагу, що в цей офіційно встановлений час з огляду на технічні можливості дипломатичної установи можна подати 15 заяв на трудову карту.

З вищенаведеного випливає, що заявники на трудову карту не реєструються для подачі заяви. Однак, для подання заяви з іншою метою, ніж видання трудової карти,  і надалі стандартно необхідно реєструватися.

 

Чи існує можливість легально працювати в Чехії з польською візою?

Така можливість існує, якщо виконано ряд певних умов. Є три варіанти.

1. Офіційне відрядження від польської фірми для виконання робіт на території Чехії. Такий варіант можливий, якщо чеська фірма заключае письмовий договір з польською фірмою і ці дії узгоджені з Урядом праці Чехії. Робітники повинні бути офіційно працевлаштовані в польській фірмі (підприємстві).

2. Тимчасове призначення, для виконання робіт від польської кадрової агенції у юридчної або фізичної особи-підприємця (фірми) на території Чеської республіки, на основі заключеного письмового договору. Такий варіант можливий тільки в тому випадку, якщо польська кадрова агенція отримала офіційний дозвіл (ліцензію) від Уряду праці Чеської республіки і всі вакансії зареєстровані в цьому уряді. Наявність вакансій можна перевірити на офіційному порталі Міністерства праці та соціальної політики. Якщо агенція не може вам таку ліцензію показати, слід остерігатись. У випадку, якщо  поліція впіймає вас на роботі - наслідки будуть досить неприємні.

3. Переміщення працівників в межах однієї фірми (підприємства). Якщо підприємство має свої філії в Чехії, Польщі або Україні,то може тимчасово відправити працівника на роботу в Чехію, без формлення Робочої карти по, так званій, Карті працівника в межах підприємства.

Слід зазначити, що все вище сказане, не має жодного відношення до, так званої, легалізації польських віз. Такого поняття в законодавстві Чехії взагалі не існує. Легальне працевлаштування іноземців на території Чехії, регулюється законами 326/1999 "Про перебування іноземців на території Чеської республіки", 436/2004 "Закон про працевлаштування" з останніми поправками від липня 2017 року та  "Трудовий закон" 262/2006. І як всім відомо - не знання законів, не звільняє від відповідальності.

Що таке "Легалізація польської візи в Чехії"?

  Інтернет зараз переповнений об'явами про працевлаштування в Чехії по польських візах і про, так звану, "легалізацію польських віз".

  Ні в одному законі, і ні в одній поправці до законів Чеської республіки, не передбачено легалізацію польських, чи будь яких інших віз. При перевірці іноземців, які працюють в Чехії, іміграційна (чужинська) поліція керується виключно законом 326/1999 "Про перебування іноземців на території Чеської республіки", І поправками до цього закону, які вступилили в силу 18.12.2016, та 17.07.2017. Єдине, що поліція приймає до уваги - це працівники, які знаходятьс у відрядженні, для тимчасової роботи (максимум 180 днів) на території Чехії від польської фірми, згідно §98 літера к), закону 435/2004 Про працевлаштування.

  По суті, легалізація - це тіньова схема підкупу поліції, щоб ті не звертали увагу на нелегальних робітників. В разі перевірки, з такими робітниками обходяться, як з нелегалами. З усіма витікаючими наслідками. Надіятись на захист з боку роботодавця, в цьому випадку, марно. І ні один юрист вам не допоможе. Робота в Чехії з польською візою - це гра в російську рулетку... Кому, як поталанить. Для любителів гострих відчуттів, можу навіть рекомендувати. В мене були клаєнти, які пережили полювання на нелегалів з допомогою службових собак.

 

Що робити у випадку, якщо термін розгляду заяви на отримання Робочої карти, перевищує законом встановлений максимум в 90 днів?

  На жаль, останнім часом, досить часто виникає ситуація, коли розгляд Вашої заяви на отримання візи для оформлення Робочої карти, перевищує законом встановлені 90 днів. Не рідко розгляд триває більше півроку.

  Телефонувати в Консульство не має сенсу, так як ваша справа розглядається в Міністерстві внутрішніх справ Чехії, яке не інформує про перебіг розгляду. Єдине, що ви можете звідти отримати - це номер, який присвоєний вашій справі. Як його отримати, описано тут.

  Єдина можливість вплинути на МВС Чехії, при перевищенні терміну розгляду, і яке рекомендоване самим МВС ЧР - написати письмове звернення і відправити його поштою керівництву МВС. Звернення повинно бути обгрунтоване посиланням на відповдні статті закону, які порушує відповідний департамент міграційної поліції, і написане чеською мовою. Таке зверненняя слід посилати в таких випадках:

  1. З моменту подачі документів в Консульство Чеської республіки, пройшло більше 90 днів. На практиці, це слід робити після 120 днів.
  2. На протязі трьох місяців з моменту подачі, ви не отримували письмових повідомлень про призупинення розгляду і усунення виявлених недоліків.
  3. Ви вже робили запит до МВС Чехії на отримання номера вашої справи і отримали відповідь з номером.

   Якщо потрібна допомога з вирішенням цього питання - звертайтесь.

Чи можливо прослідкувати, на якій стадії знаходиться розгляд вашої заяви на отримання робочої карти?

   Останнім часом, досить часто буває така ситуація, що розгляд вашої заяви на отримання довгострокової візи, або робочої карти, затягується більше, ніж на два місяці. І звісно, що ви починаєте нервувати. Сам хід розгляду прослідкувати неможливо і Міністерство Внутрішніх Справ Чеської республіки і тим більше консульство ніяку інформацію не дає.

   Але існує один спосіб, як дізнатись результат розгляду набагато раніше, ніж ви отримаєте сповіщення з консульства по пошті. Для цього потрібно зробити офіційний запит до МВС ЧР, щоб вам повідомили номер справи. Відповідь приходить на слідуючий робочий день. Далі вам потрібно кожен тиждень передивлятись списки затверджених заяв, шукаючи свій номер. Ці списки публікуються на офіційному сайті Міністерства Внутрішініх Справ Чеської республіки і оновлюються раз на тиждень. Запит потрібно робити чеською мовою, інакше запит розглянутий не буде. 

Дізнайтесь більш детально, як можна це зробити.

Що потрібно знати, щоб успішно пройти співбесіду в консульстві?

    Для багатьох проходження співбесіди в консульстві, подія досить стресова. Того краще заздалегідь підготуватись. Список з найпоширенніших питань, ви зможете отримати за цим посиланням.

    Почну з самого початку.

    Запрошення на співбесіду (Pohovor), ви отримаєте поштою, приблизно за 3-6 тижнів до призначенної дати співбесіди. По приходу до консульства вам потрібно попередити охоронця, що у вас призначена на таку то годину співбесіда. Краще не запізнюватись! Це може стати причиною, так само, як і не явка, для скасування візи. Якщо ви, по об'єктивним причинам, на відведений час не можете явитись на співбесіду, вам слід про це заздалегідь повідомити консульство, зателефонувавши за номером вказаному в листі. На співбесіду з собою потрібно брати тільки лист-запрошення і закордонний паспорт. Консульство надає свого перекладача, якщо ви не володієте чеською мовою. Але можна користуватись послугами сторонього перекладача, головне, щоб він був кваліфікованим.

     Метою проведення співбесіди, є:

                 - з'ясування робітниками консульства, мети вашої поїздки в Чехію (будемо розглядати працевлаштування);

                 - на скільки ви обізнані в тому, чим будете займатись на роботі;

                 - з'ясувати, чи співпадаюь дані, які вказані вами в заявах-анкетах з усними відповідями;

                 - на скільки ви знайомі з обсягом кожного з документів, які подавали в консульство;

                 - яка доля вашої участі в оформленні документів;

                 - чи зможете ви адаптуватись в чужій для вас країні і виконувати функції, які на вас будуть покладені.

    Виходячи з вище вказанного, перед тим, як подавати документи в консульство, раджу добре вивчити їх обсяг. А краще, зробити для себе копії всіх документів, щоб в разі необхідності, можна було їх переглянути. Адресу фірми працедавця і адресу місця проживання в Чехії, можна виписати собі з "Договору про працевлаштування" і "Договору про надання житла" і тримати, як шпаргалку, посилаючись, що вам важко запам'ятати текст на чеській мові. Більше ніяких "шпаргалок", бо на цьому ваша співбесіда може закінчитись.

   Працівник консульства може декілка разів задавати одні і тіж питання на протязі співбесіди, але в різних формах, порівнюючи відповіді. Якщо ви будете говорити неправду, або щось приховувати - ви легко заплутаєтесь. Тому уважно слідкуйте за тим, яку інформацію надаєте. Співбесіда ведеться під протокол. В кінці спвбесіди, вам дадуть прочитати його обсяг і кожну сторінку (в разі, якщо там все вірно) ви повинні завірити своїм підписом. Після цього протокол буде перекладено на чеську мову і дипломатичноюю поштою відправлено в Міністерство Внутрішніх Справ Чехії.

    Після ознайомлення, з питаннями, в разі, якщо на деякі з них ви не можете відповісти (чи сумніваєтесь в правильності), звертайтесь до свого роботодавця або до нас через зворотній зв'язок.

   Для того, щоб ви краще могли підготуватись до співбесіди, рекомендую переглянути відео.

Чи існує інший спосіб попасти в консульство Чехії, крім реєстрації в системі Візапоінт?

  Система Візапоінт з 31 жовтня 2017 року припинила існування.

Чи можливо заздалегідь перевірити фірму в Чехії, яка пропонує працевлаштування?

Звісно, така можливість існує.

Для цього потрібно перейти за посиланням і в пошукову стрічку сайту ввести назву фірми. Якщо фірма існує, система видасть всі дані про цю фірму. Більш докладно, як користувацись цим сервісом, можна дізнатись переглянувши відео .

Чого не слід говорити на співбесіді в консульстві.

   В першу чергу, не радив би говорити неправду. Працівники консульства хороші психологи з великим досвідом. До тогож сама співбесіда побудована так, що вам по декілька разів задають одне і теж питання, але в різній формі і з різним підтекстом, а потім ще уточнюють в ході співбесіди порівнюючи відповіді. Якщо говорите неправду - легко заплутаєтесь. І не слід забувати, що співбесіда ведеться під протокол, який вам необхідно підписати в кінці співбесіди.

 Якщо в чомусь не впенені, краще кажіть, що не знаєте. Але й цим зловживати не слід, щоб не склалося враження, що ви взагалі не розумієте куди й для чого ви їдете і не знаєте що будете там робити. Бо в такому випадку ймовірність, що вам відмовлять дуже велика. Ще б не радив казати, що у вас є бажання залишитись в Чехії назавжди, навіть якщо це і так, а також ділитись інформацією. що у вас там є родичі з громадянством ЄС (якщо вони там дійсно є). Якщо родичі у вас там дійсно проживають, вам бажано пересвідчитись, чи не вказували вони ваші дані в своїх анкетах. Якщо вони вас згадували, тоді краще не заперечувати наявність родичів в ЄС, бо вся інформація прискіпливо перевіряється. 

Виходячи з цого, ще одна порада: зробіть для себе копії всіх документів, особливо анкет. Поясню для чого. Через деякий час вам прийдеться або повторно подавати документи на візу, або продовжувати існуючу візу чи робочу карту і всі анкетні дані повинні співпадати до букви, що уникнути непорозумінь та проблем з боку Міністерства Внутрішніх Справ Чехії. Саме там приймається рішення, що до вашого перебування на території Чехії.

   Щоб підготуватись до співбесіди, пропоную список  з 45 питань, які найчастіше задають на співбесіді.

Зображено: 1 - 10 з 34
1 | 2 | 3 | 4 >>

Опитування

На скільки корисна ця інформація?

Дуже корисна. (136)
89%

Мало інформації. (10)
7%

Нічого нового нема. (6)
4%

Загальна кількість голосiв 152